Sunday, August 31, 2014

I LOVE MY WIFE

Assalammualaikum wbt...

Lame dah aku tak update blog aku ni..bkn lame tp rase mcm sgt laaaaa lame aku x update blog ni..rase mcm dh bersawang sesangat dh blog ni...yes, aku ade post satu entry few weeks back sbb aku sgt bengang dgn transnasional...n i did on the scene...abis bateri power bank aku sbb taip entry tu hp...batei lak ckup2 je bile aku smpi kl..kalo x 1 hal lak aku nk cari public phone nk call wife aku amek kt tbs...dh la tgh2 mlm pkul 3 pg teksi pn dh xde...pape pn, thanks to my wife sbb dtg jugak amek aku even tgh2 mlm pkul 3 pg pn...

Ok, actually this entry aku nk cite psl my wife...tgk post entry pn dah tau kn...yes, i did...i love my wife...so much...i will not let her go from my life...n will not leave her...forever...she's the only one yg blh handle perangai aku yg kdg2 unpredictable...sometime aku jd sgt gile..causing everything went wrong...i don't know what heart she has, but she kept on being nice to me...yes, she's not perfect bcoz nobody is perfect rite...but she did everything to be as perfect as possible for me...thanks dear for everything u did...

Let's talk about married life...yes, life changed once u get married...why? bcoz before this u slept alone...but after married, someone will accompany u sleep for nights...before this nobody cares about ur meal...kalo mls nk kuar mkn so mmg x mkn la ko...duk la kt umah smpi tahap kemalasan tu menurun smpi 0% br g mkn...tp pas kawin, i hv my wife to prepare food for me...yes, this happen not everyday...sbb aku keje johor n my wife keje kl...die duk umah family die gn mak die...n aku duk bujang gn kwn2 aku kt umah sewa kt johor...aku bkn xnk bwk die pndh johor tp keje aku ni byk travel...so aku kena pk keselamatan die kalo aku kena kuar outstation...since die mmg xde sedara mara kt johor so aku biar kn die stay kl gn mak die..but now, no need to worry lg..sbb aku akn pndh keje kl...soon...as soon as possible...i'm a married man, so i have my responsibility...kena gak jaga bini even tho die duk gn mak die...

Biasa la pas kawin ni mst ade yg akn tanye..orang melayu katakan...nk wat mcm mane kn...layankn jela....soaln cepu mas yg slalu kuar, dah de isi ke? of coz soaln tu bkn di tujukn kt aku...sbb aku mmg slalu berisi pn...makin gemok de la...haishhhh....kena tukar diet ni...tp since aku de abg yg belum kawin, so soaln cepu mas tu x byk sgt la tembak kt aku....sbb aku de perisai abg aku....die yg bakal kene tanye dulu bile nk kawin...so aku terselamat...sori my bro...hahahhaaha...but yes, sape yg kawin xnk anak kn...tp sume tu bkn ketentuan kite....kite hanye mampu utk merancang tp ALLAH yg menentukan segala2 nye...so i set in my mindset, kalo ade rezeki akan ada lah cahaya mata...don't worry, put ur trust to ALLAH...He know His plan...better plan for His servant...so pada sape2 lg yg nk tanye aku soalan cepu mas ni, jawapan aku akn tetap same...belum ade rezeki...nnt dah de rezeki, aku akn hebah kn 1 dunia...inshaALLAH...doakn yg terbaik...so lepas ni kalo de sape2 tanye aku lg, aku akn bg link entry ni...bc sndri jawapan aku ye...hahahaha

So my wife, i know who u are...how r u...what r u...how u act...what kind of person u r...ur personality...everyone have their own weakness...so that u...n so that me...but, i don't care about that...since i already accepted u as my wife, i will accept ur weakness...everything about u...nobody else can replace u..bcoz YOU and only YOU...n i want u to know that............


P/S: I wanted to share my wife phote, but this blog is public...i don't feel it safe...so let me kept her in my heart...if u wanna see her, come n see me n i'll bring my wife together...

I LOVE U SO MUCH

Friday, August 8, 2014

Transnasional S**K!!!!

Ok aku tgh bengang! Aku bengang gn trans skrg ni! Sgt bengang...yes!!! Super duper bengang!!! Aku skrgckt R&R tangkak, johor hala ke utara...aku nk blk KL mlm ni...aku terpaksa amek bus trans ni sbb bus ni de trip kul 7pm...ikut ati aku nk amek konsortium tp lmbt sgt...1st trip utk mlm kul 9pm...aku mls nk smpi lmbt2 KL...ssh smpi lmbt2 ni...xnk suh bini aku amek lewat2... Ekceli plan aku nk blk gn kwn aku carpool...tp out of sudden aku konpem kn blk pg td die ckp xjd blk weekend ni...housemate aku nk blk KL gk tp nk blk esk pas open house umah kwn kitorang...die nk blk esk sbb nk makan sate Anis Sukito kt Batu Pahat..kalo x mlm ni dh blk dh...sbb dh jnji nk blk mlm ni so trpksa la aku blk naik bus...kelam kabut aku cri tiket bus...tkt gk abis sbb raya x abis lg ni...KL br stat nk raya so ramai org wat open house...ni pn slh satu reason aku blk sbb de open house...famly aku je de 3 open house ahad ni...yg 2 tu xde la open house sgt sbb dorg nk wat akikah...tp blh kate skali harung la kn... Sbb kn aku sgt la bz keje hr ni so aku decide beli online jela...mls aku nk g larkin semata2 nk beli tiket bus..bazir mase aku je cm2...since dh de online ni so aku gune kn wisely la...aku check konsortium lmbt sgt...so aku trus check trans sbb tu je yg trus kuor pas aku google..aku check de kul 7 trus aku beli sbb nk cepat...hrga pn beza singgit je gn konsortium...sib bek aku x bli tiket return gn trans ni...blk JB aku dh bli konsortium....nasib baik... Pas keje aku mandi2 siap cpt2 n trus g larkin...park kete sana byr rm5 per day..ok la xya ssh2 aku nk suh kwn aku amek blk nnt...kalo belasah amek teksi mau x kene cekau smpi rm50 pg2 buta...bus gerak sharp kul 7 dr stesen bus larkin...ok good...sbb b4 ni aku experienced bus delay 2 jam sbb drver lembab...kalo yg bus dh tggu pn mmg x prnh gerak on time..slalu mst akn lmbt at least 15 minit..de la improvement....jln smpi yong peng benti kt rest area...tp bkn R&R la...kuor hiway sggh rest area...ok fine driver nk mkn mlm...xpe la sbb bus gerak kul 7 kn konpem2 x smpt nk mkn dlu kn...i've no issue on this la....aku igt nk mkn gk td tp aku trun2 tgk sume kedai mkn cine...sori aku bkn nk racist kt cni...tp as a muslim nk mkn kne carefull...aku xckp mknn cine jual x halal...tp aku more prefer malay food...cri2 tgk de la 1 gerai melayu jual cucuk2 n karipap...karipap besar gk la...1 rm3 kot!!! Mahai ok....bsr ckt dr karipap ikea...tp dlm kosong..de inti kentang je...kalo ikea kecik ckt tp inti penuh siap de telur rebus lg 1/4...tp sbb nk alas perut aku beli gk la...n air mineral kecik rm2 sebotol! Cekik darah betul....tp nk wat cne tu je rezeki yg de mlm ni...slalu mmg aku x rs lgsg nk kuor kalo bus benti...tp mlm ni aku trgerak ati nk trun bli mknn ckt...alik2 bus rosak tgh jln... Ekceli aku dh sikit rs pelik sbnt nye td...sbb bus slalu akn bwk laju ke...aku pelik knp bus ni slow je...aku rs drver bus nk bwk dlm 80km/j je...mmg slow la...slalu konpem 100km/j lbh la kt hiway...last2 bus ni benti kt tangkak...heran gk aku knp bus tbe2 benti...rs mcm x lalu tol pn td...kalo lalu tol mgkn die g amek org mn2 kn...aku mls nk tgk luar...wat bodo jela...tup2 drver mati kn enjin bus...lme lak tu dkt 5 mnt...aku mmg nk trun dh tp tggu jap lg...pastu de sorg trun...jap lg de sorg lg trun n aku trun skali...aku ty knp drver tu ckp overheating...aku hangin btl la ble dh jd mcm ni...aku mrh kt mgmt trans ni...kejadah nye bus x servis nk serve customer...aku ckp kt drver x chck dlu ke b4 jln..die ckp dh chck...chck mksd aku tu PM...preventive maintenance...ni bkn bus personal ko yg ko nk servis ske2 ati ko...pastu drver ni blh lak tbe2 nk melenting x puas ati gn aku ckp aku x reti nk sabar...woi aku bkn x reti sabar la setan! Aku cume pertikaikan psl mgmt trans ni ngek! Bengap btol! kalo mgmt trans buat maintenance btol2 xkn jd mcm ni la sengal! isu overheating xkn jd kalo btol jg servis! Ko sdr ckt ko tu ckp represent ur company...pe yg passenger komplen take note bkn melenting! Yg ko nk terase pehal? bapak ko ke yg kt bgian mgmt trans ni??? X kn??? kalo ye xkn la ko jd drver kn....aku bkn nk diskriminasi ke pe...tp u as drver u shd hv ethic...aku ckp bnde btl...sbb ni bkn 1st experience aku gn trans...as i said aku trpksa amek trans...byk sbb knp aku x ske trans...tp mls aku nk mengomel pnjg2 dlm ni...yg ko tibe2 xpuas ati gn aku pehal??? Nk gado??? Meh la tumbuk muke aku sedas kalo berani...ko igt aku takut sgt ko??? Kalo ko bkn drver bus mmg aku lwn blk kalo ko tumbuk aku...ni sbb ko drver bus aku kne ajar ko kalo ko tumbuk aku...dh la xde ethic! Xtau nk entertaint customer...weyh aku prnh naik bus atieza de kedah ke teganu la...bus eksiden kt gerik...g balai polis ipoh tgh2 mlm wat report...kul 7 pg br jln blk ke tganu...sbb drver tu rs brslh so drver tu sggh kdai mkn esk nye n blanje sume penumpang...bkn mcm ko! dh la xde ethic...dh tau bus rosak xde lgsg initiatif nk msuk bus gtau penumpang ckp bus de mslh...nk tggu org ty dlu br nk ckp...jadah nye...bangang pnye drver...btl la sorg pkck ni ckp...based on ur ethic...that's y u became bus drver...they way ko ckp n response.....truk!!! Bengang lak aku tgh2 mlm ni... Skrg dh 1230...ko ckp kul 10 td bus yg dh otw ke KL xde yg kosong..so kne tggu bus len ganti dr jhor...kene tggu 2 jam...skrg dh pkul brape???dh 2 jam stgh dh weyh....kul 1130 td pomen smpi...ko explain btol2 ke x kt pomen tu b4 dorg dtg??? Knp dorg dtg chck2 x smpi 10 mnt ckp xley repair...pump air rosak xley nk flow kasi sejuk enjin...ko sembang belagak hebat psl enjin bus...pehal ko x chck btol2 pe mslh yg sbb kn overheat td???? Pomen dr mne tah ko amek...ckp dr melaka...tgk2 alamat kt van die alamat batu cave...no fon pn no klang valley....sia2 pggl pomen tp xle nk solve kn isu ni...last2 ko ckp bus ganti smpi kul 1 lbh...dlm 130 pg br smpi...putar btol la ko ni...mne bus yg ko ckp smpi dlm 2 jm td????? Bus dr mne lak kne tggu smpi 3 jm lbh ni??? Dr sgpore ke???? Bangang btol....stress aku!!!!! Nah tgk gmbr bus ni...siap no plat lg aku amek sbb sng nk wat reference ble nk komplen kt hotline die nnt...kasi no plat skali ckp bus ni lbh 10 thn dh...dh blh dispose besi buruk dh ni kalo xnk maintain....n de skali gmbr pomen dtg konon nye nl repair bus ni...haremmmmm....satu pn x jd.... Dh!!! Mls aku nk membebel pnjg2 psl bus ni!!! Sumpah aku akn ban trus TRANSNASIONAL pasni!!!

Friday, June 20, 2014

Ku Sangka Orang Gila

Gambar Hiasan
Ku Sangka Orang Gila

......26 May 2011.....

Pagi tadi lebih kurang pukul 10.30 aku singgah sarapan di bazar batu buruk sementara menunggu interview di steten minyak kerana sudah tiada kerja di Terengganu yang menggunakan Ijazah aku ini. Sewaktu makan, mata ni terpandang seorang pakcik yang "lusuh " karekternya.. Bau busuk, baju koyak, pakai kain pelikat singkat, tak beralas kaki, tapi berkopiah.

Duduk bersandar di tiang bazar dekat dengan kerusi aku. Terdetik dalam hati, apa pakcik ni kelaparan. Orang gila pun lapar, masih tetap manusia. Aku pesan satu lagi nasi minyak. Pesanan aku sampai ke meja. Terus aku beri pada pakcik tadi. Tuan kedai terkejut dan mengangkat tangan melambai seolah2 memanggilku. Aku pun balas tunggu skejap.

Pakcik tadi tenung aku sambil berkata "pakcik dah makan nak.. terima kasih nak.." Dalam hati terdetik sungguh indah bahasa pakcik yang ku sangka gila tadi. Aku bangun dengan kecewa kerana pesanan aku tidak dijamah oleh pakcik. Lalu aku pergi kepada tuan kedai yang memanggil ku tadi.

Ada apa pakcik? Pakcik kedai balas: Jangan bagi dan suruh dia makan kat sini, nanti customer pakcik lari. Aku tersentap. Dan spontan aku membalas. "Jika orang ini ayah kandung pakcik, pakcik halau tak dia?" Pakcik tu diam. Takpe pakcik, saya akan bayar ansuran kalo pakcik rugi hari ni. Saya nak tanya, betul ke pakcik td tu sudah makan? Pakcik kedai jawab, tidak. Dari mula pakcik buka kedai pukul 6.30 tadi pakcik kopiah tu duduk kat tiang tu.

Dalam hati kecil ni cakap, tak pernah aku jumpa pakcik gila semulia ini. Tidak mengemis, tidak pula meminta. Aku pegi semula pada pakcik kopiah tu. "Pakcik, saya sunyi makan sorang2, pakcik teman saya makan jom." Pakcik tu akur dengan pelawaan aku kerana kesungguhan aku. Ramai yang beralih meja kerana bau pakcik tu, namun kerana ingin menjaga hati orang tua yang aku tak kenal, aku tahan bau itu.

Lega tengok pakcik tu makan dengan sangat sopan. Aku lontarkan beberapa soalan pada pakcik tu. Pakcik dari mana, tinggal dimana? Pakcik tu jawab. Pakcik merantau cari redha Allah. Aku terkejut. Dalam hati aku dah syak bukan2. Kot2 wali ke ni? Mana keluarga pakcik?
Pakcik dibuang oleh keluarga pakcik kerana sekeping geran tanah. Kenapa pakcik? Apa masalahnya? Pakcik sedekahkan geran itu untuk seseorang untuk dibangunkan pondok2 mengaji. Keluarga pakcik terus buang pakcik. Allah...

Pakcik tinggal dimana? Pakcik tu diam tak menjawab. Masa terlalu singkat untuk aku menyambung urusan kerja. Aku panggil pakcik kedai untuk kira. Semuanya berharga RM 11.60. Aku celup dompet aku, dan aku lupa yang aku hanya bawa RM 5.00. Aduh.... Pakcik tu nampak raut wajah muka aku seolah2 melihat masalah dalam dompetku. Pakcik tu mencelah. Nak, ambil duit ni, pakcik bayarkan.

Nak tau ape? pakcik keluarkan satu sampul surat sebagai dompet dia (macam dompet TGNA), dalam tu duit seratus setebal setengah inci, dan satu kad BSN dan i.c lama (pakcik tu bekas tentera laut).. Satu kedai dia bayarkan. Allah.. Satu kedai hairan apabila pakcik kedai tu announce yang makanan semua sudah dibayarkan oleh pakcik kopiah tadi. Masing2 semua pandang aku dan pakcik kopiah. Dengan tiba2 pakcik kopiah angkat tangan dan berdoa dengan suara yang agak sederhana kuat, aku pun turut angkat sama. Dan paling terharu apabila aku dengar suara "amin....." dengan suara yang ramai. Bila aku berpaling ke belakang, satu kedai mengangkat tangan bersama pakcik kopiah tu.. Ada yang bangun mendekati kami berdoa dekat2.

Terasa sangat gemuruh dan terharu dengan keperibadian orang yang ku sangka gila ini rupanya seorang guru agama!! Ada yang menangis kerana doa oleh sang guru itu sungguh merdu.. Kecoh seketika.. Selesai berdoa, aku bersalam dengan pakcik tadi dan ucap terima kasih dengan harapan dapat jumpa lagi. Aku terus berjalan ke motor aku. Aku berpaling ke belakang, semakin ramai yang berkerumun pada pakcik tadi. Aku senyum tanda puas bahawa orang sekeliling mula mendekati pakcik. Aku buka semula dompet aku kerana aku simpan kunci motor dalam tu.

Nak tau apa? Aku terkejut kerana ada 2 keping duit seratus dan satu nota kecil yang bertulis: "Ambil duit ni buat beli susu anak dan buah delima untuk orang rumah anak yang mengidam.." Aku terkaku, dan terus pandang ke arah tempat pakcik tadi. Beliau sudah tiada disitu. Aku terus pakai helmet dan tutup pemuka helmet. Aku menangis kerana terharu dan sangat bersyukur. Bagaimana dia tahu aku dalam kesusahan...
Ya Allah.. Kau peliharakanlah pakcik itu..

(Copy pasted - Warta Dari Hati)

***Gambar hiasan semata-mata..

Sebarkan.. Seburuk mana pun luaran seseorang jangan sesekali menghina kerana siapa tahu dia lebih mulia dari kita di sisi Allah swt

Thursday, April 24, 2014

Saudi or Korea?

Saudi or Korea? Why these 2 countries? Yes, now I no more working with Freescale... I left Freescale ~1 year ady... Now working with Omega Integration at Nusajaya, Johor as a Service Engineer here... Its a good company but yeah all company will have their own problem right... But here I dun wanna mention anything 'bout the bad side of this company... Juz thinking positive bcoz I'm here to find money... I enjoy working here with my frens... N I can learn a lot here compare to previous company... N here oso I can find the job that suite me well n the expectation when I start working here matched with what I am doing here right now... So I dun think I hv any issue working here as I love what I do here... Juz compared to position I work at Freescale before, my expectation during interview n my actual job scope wasn't what I want... But I hv to stay quiet long bcoz its really hard to get new job n I wanna go out from factory work... Lucky Omega called me n offer me this job n gv me chance to learn here...

Ok back to the topic... Why Saudi pr Korea? Actually I'm in standby mode to go tp Saudi to do some config for Cisco switch at site there... My fren suppose to go but his wife juz delivered their new born baby last week n he asked for excuse for the site job... If 1 ~ 2 weeks shd b ok for him but this customer require us to stay ~2 mths there... He felt guilty to left his wife alone taking care of their new born baby so he asking for delay... He only available to go there if customer need mobilisation (mob) end of may... If they require us to go early the my fren can't go... Somemore he oso not familiar with the system especially need to do the config on the switch n router for LAN n PABX system... Me oso not really familiar but I used to do some simple config for previous project... Since we dun hv proper training on this so dun really confident to complete this task... But if our boss ask to go then we dun hv any other choice... Juz go n b prepared to face the customer... This is really not good n I dun feel like I wanna go there...

Ok next is Korea. What happen to Korea? Yes, I went to before to do some testing for pre-commissioning for Atwood 2 drillship at DSME shipyard for ~6 weeks... Here I did for PAGA system... Not really tough but a bit leceh la bcoz u need to check a lot of speakers in the vessel... Really tiring n somemore I went during winter season n its very cold outside n I'm freezing when walking along the vessel outside... But now I think the system is almost ready for commissioning n customer will ask to commission soon... Dun really care 'bout the vessel... Today I went to Singapore office to do some work there n I met the team lead there... Yes I quiet close to him n used to gv me best review for my confirmation end of last year... We having some chit chat n he said he going Korea early May n asking me whether I wanna join him or not... There got a lots of work n he need me to replace my colleauge who will coming back tomorrow... Since he didn't get any complaint on me during my last visit then he think he shd bring me there again to complete the task... N of coz I straight away accept the offer... But I did inform him that I'm standby to go Saudi nhe said small matter n will talk to my boss... Seems like he really want me to go there with him... But he will not stay long up to 2 mths as I will... He will stay there for 2 weeks only... I dun really care 'bout how long he will stay but I do care which site I will go...

Ok now I think u guys understand why Saudi or Korea right? Now its time for me to make a decision... If I were given a choice to choose whether Saudi or Korea, I will choose Korea. Why Korea n why not Saudi? Its simple, bcoz the task at Korea I confident to complete... But the task at Saudi will make me die there... Of coz I'm not going alone to the site but my colleague will go together oso not really know the config... Easy to say, we juz book a ticket to die if we go there... But if I go Saudi, it will gv me more challenge n I can learn a lot on the config... But as I told before, we dun hv proper training on this... N there we both dun really know the config... If I go with someone that really know the config then its ok... I'm sure I can learn a lot there... But if both of us dun know then how we can solve the issue? Somemore we are required to gv training to the Arabian guy... How we going to train them since we oso dun understand? That's the big issue... Both hv pros n cons la... If go Korea my job maybe not as difficult as in Saudi but at Korea I will be very busy bcoz there are a lots of work I hv to do... My fren oso said mybe next month Songa 3 will ready to board... Now hv Songa 1 n Songa 2... Oso hv Atwood 3 I hv to work on... N here I need to cover all systems not focusing on 1 system only... But for Saudi only 2 systems, LAN n PABX... Oso if I go Saudi I will hv no issue to eat whateva I want bcoz I can easily find halal food there... But if Korea, its very hard to find halal food there... So that's the challenge... I can choose which ever I wanna go but after all I hv to follow my boss... If my boss said Saudi then I hv to go Saudi... But if my boss said Korea then its my luck la... Whateva it is, I hv to be prepared n ready for any decision made by my boss... At the end of the day, what I really need is physically n metally prepared to do job n complete the task given as much as I can... Gud luck!!!

Saturday, March 8, 2014

MAS MH370 Hilang Dari Radar


Salam...

Dah lame aku x update blog ni....maybe sebab malas kot...hihi...ok, xnak ckp byk...back to the topic...

pg td aku bgn2 tgk msg kt wasap dah byk cite psl flight MAS MH370 hilang dr radar...1st of all mmg aku igt bnde ni main2 sbb b4 ni ade gak yg main2 ckp psl kapal terbang jatuh ni...psl flight dr KLIA to KK jatuh n siap bg link lg yg sah2 tipu...tp pg td aku jd terkejut sbb kwn aku siap bg skrin shot dr MAS FB media release ckp flight MH370 lost contact dgn Subang Air Traffic Control stat 2.40am...


Ok ni aku capture dr FB MAS, berite ni yg kwn aku kc pg td...mmg aku sgt trkejut sbb aku ade kwn yg keje as steward kt MAS ni..tp aku think positive jela die xde dlm flight...sbb aku x penah nmpk die check-in kt Beijing..tp xtau la kalo aku x penah perasan ke hape...tp kalo Hong Kong penah kot aku nmpk die check-in kt FB...tp aku dh dpt info die slmt n xde dlm flight tu...alhamdulillah...

Then ade pulak kuar berite ckp flight tu dah slmt landing kt Nanning Airport, China. emergency landing kate nye...tibe2 MAS kuar statement lak ckp berite tu palsu...dorang still xdpt contact dgn MH370..mcm2 berite kuar skrg ni...xtau mane 1 btol n blh caye...br nk hepi tibe2 xjd hepi blk....


Hilang 1 perasaan lega psl kwn steward aku, dtg lak berite staff Freescale, company lame dulu before aku pindah Omega, ada dlm flight tu...1st aku dgr 29 org total staff fsl ni..then tibe2 ckp lak 19 org...16 dr FSL KLM (Kuala Lumpur, Malaysia) n lg 3 org dr FSL TJN (Tianjin, China)..most of them r managers...ade yg aku knl tp not in person la...tp aku tahu lah sape org nye tu...but sad news, slh sorg nye kwn aku on board...T____T igt lg aku pas aku invite die dtg wedding aku, die ckp die x dpt dtg sbb die kt china time tu...aku igt ke die dah pergi sana rupe2 nye still kt KL...

Next dpt berita lg ckp Vietnam Navy ckp MAS flight crash dkt Tho Chu Island, Vietnam..kata nye diorang dpt signal dr MH370 ni....punca kejadian dikatakn sbb hujan ribut kat sana..tapi aku still tunggu jela berita yg sahih dan blh caye...kalau btl la signal yg dorg receive tu dtg dr MH370, mmg aku sgt sedih sbb rmai staff dr ex-company aku dulu on board...just pray for them...tu je yg boleh...


Now aku dapat latest news lak....tgk kt FB kwn aku ade post ckp psl kwn die dah masuk dlm paper the star online...ni salah sorg dr staff fsl on board..skrg xtau lg btol ke mangsa meninggal ke x...just pray for them...


Name list penumpang kat bwh ni...aku dpt dr kwn2 aku yg share..



Name list pilot n crew kt bwh ni...


Bawah ni lak senarai penumpang ikut negara...most of them from China....

Altogether, 239 passengers & crew, from 14 different nationalities, including two infants. Passengers were from:
1.    China - 152 plus 1 infant
2.    Malaysia - 38
3.    Indonesia - 12
4.    Australia - 7
5.    France - 3
6.    United States of America - 3 pax plus 1 infant
7.    New Zealand - 2
8.    Ukraine - 2
9.    Canada - 2
10.  Russia - 1
11.  Italy - 1
12.  Taiwan - 1
13.  Netherlands - 1
14.  Austria - 1


Sponsor Links

Learn Photoshop In Just 2 Hours
Master The Basics Of Adobe Photoshop In Under 2 Hours With Easy To Follow Instantly Accessible Online Video Tutorials!
Need to see to believe!
http://www.learnphotoshopnow.com

The CopyCat Cookbooks: Fast Food Recipes
Over 500 Recipes From All Of America's Most Popular Restaurants And Fast Food Chains
Great Sales Page - Great Value - Wide Open Niche!
http://www.fastfoodrecipes.net

Complete Guide To Making Money While You Sleep
330-page EBook (over 115,000 Words)
Absolutely Packed With Info And Ideas On All Aspects Of Making Money While You Sleep!
http://www.money-while-you-sleep.biz/complete-guide.html