Saturday, November 19, 2011

Technician vs Samseng

Bonzer. Apa yang korang tahu pasal bonzer ar? Kalau search kat Google akan keluar surfboard apa benda ntah. Langsung tak berkaitan ngan apa yang kebiasaan orang panggil. Biasa nya orang kita panggil orang yang jaga pintu masuk bar ataupun kelab-kelab malam tu sebagai bonzer. Aku pun tak tahu lah mana diorang dapat istilah ni kan. Saja lah aku search kat Google ni sebab nak cari gambar bonzer lah untuk entry ni. Tapi lain yang dicari lain pulak yang keluar. So aku pun dah pening. Hahaha!

Ni la bonzer yang aku dapat bila search kat Google.
Ok sebenarnya bonzer yang aku nak cakap ni pasal yang jaga kelab malam ni. Biasanya kalau bonzer ni diorang akan pakai kemas siap pakai blazer siap lah macam mamat kat bawah ni. Fuyooo! Kerja bodyguard je tapi pakai baju mengalahkan CEO. Hahaha!


Main topik aku bukan nak cakap pasal bonzer la tapi gak lah sikit-sikit pasal bonzer ni. Actually tadi masa kerja tengah duk lepak kat test floor, aku borak-borak lah ngan sorang technician aku ni. Dia datang sembang pasal handphone je. Dia cakap dia dah pakai semua handphone lah cuma sekarang dia tak tahu nak pakai handphone apa. Dia cakap pasal handphone Samsung yang baru. Samsung Galaxy Note dia cakap. Nak tahu handphone cane? Ha tengok lah kat bawah ni.


Dia memang berminat dengan handphone ni tapi tak tahu bila nak beli. Pastu aku cakap la nanti masuk bonus boleh lah angkat. Nak tahu jawapan dia apa? Dia cakap dia tak pernah sentuh duit bonus. Pergh! Masa ni aku dah terkejut dah. Biar betul technician ni tak pernah sentuh duit bonus. Macam tak caye je. Selalunya technician ni bila sebut pasal bonus je mesti tak sabar nak tunggu lah. Maklum lah bila bonus duit macam turun dari langit kan walaupun tak sampai 5 6 bulan gaji kan. Dia cakap duit bonus kena simpan. Tak leh nak suka-suka je habiskan duit bonus ni. Simpan untuk kalau-kalau terdesak nak pakai duit.

Gambar hiasan
Rasa terkejut dan perasaan ingin tahu pun datang. Aku pun mula lah start tanya apa dia buat kan. Pastu dia cakap lah dia ada buat business kat Seremban. Dia duk Seremban tapi kerja kat PJ. Jauh gak lah nampak kan tapi bila naik bas tak terasa sangat la duit keluar. Dia cakap dia buat business pub a.k.a. bar lah atau kelab malam. Takpe lah dia bukan Islam pun so aku tak hairan lah. Business dia maju gak lah tambah-tambah lagi nak hujung tahun ni. Mesti ramai lah pelanggan datang masa Christmas and New Year nanti. Konpem order pun meningkat nanti. Dulu dia cakap dia pernah jadi bonzer kat Singapore sebab tu dia berani bukak business ni sebab ada banyak contact and dah tahu selok-belok business ni. Kalau tak memang tak tahan lama lah. Ha sebab ni lah aku duk cari pasal bonzer tadi kat Google. Sekarang dah tahu nape aku membebel pasal bonzer tadi? Now you got my point! Hahaha!


Okay, teruskan cerita. Bukak business ni memang risky dia cakap. Memang nak kena hati kering gak lah. Dulu dia cakap memang dia selalu lepak kat pub dia tu. Balik kerja pagi dia akan lepak dulu. Tengok keadaan macam mana. Okay ke tak okay. Selalunya dia akan bagi diskaun kalau customer ambik banyak order macam beli 5 jug free 1 jug. Pub dia selalu aman. Takde customer yang mabuk-mabuk buat hal dalam pub dia. Setakat ni takde lagi lah customer yang bergaduh kat situ.

Tapi dia cakap dia pernah kena kejar ngan satu gang yang tak puas hati ngan pub dia. Masa tu dia tengah drive, anak bini dia ada kat dalam kereta sekali lah. Lepas tu dia perasan yang ada satu kereta Proton Wira hitam ikut dia dari belakang. Bila dia slow, kereta tu pun slow. Bila dia masuk simpang kereta tu pun masuk simpang. Lepas tu dia lalu kat roundabout. Masa pusing roundabout tu dia nampak ada 4 orang dalam kereta Wira tu. Sorang Cina, 2 orang India dan sorang lagi Indon. Lepas tu dia call member-member dia mintak tolong hantar anak bini dia ke rumah pakcik dia. Member dia datang berhenti kereta tepi jalan and ambik anak bini dia. Masa tu dia cakap dia kesian gile kat wife dia sebab wife dia memang ketakutan lah takut apa-apa jadi kan. Lepas member dia bawak anak bini dia, dia pun berdiri tepi kereta tunggu. Kereta Wira tu pun dah berhenti jauh dari kereta dia. Dia cakap dia selalu jaga-jaga sebab takut jadi macam ni lah. So dia dah prepare pedang samurai and baseball bat dalam kereta dia. Masa dia berdiri tunggu gang dalam kereta tu dia dah pegang pedang samurai sorok kat belakang dia.


Lepas tuh gang gangster tuh pun datang keluar kereta. Konon nak bajet berani la sebab diorang 4 orang and technician aku ni sorang. Tapi gangster tuh berdiri dekat kereta je, tak berganjak pun nak gi serbu technician aku ni. Duk main sound mulut je cakap. Diorang keluar kereta cakap diorang cari technician aku ni. Diorang cakap tak puas hati apa ntah. Tapi nak serang tak berani sebab technician aku ni slumber je berdiri tercegat sorang-sorang kat situ. Lepas tuh technician aku keluarkan pedang samurai yang dia sorok kat belakang and keluarkan dari sarung dia. Gangster Cina yang sorang tuh terus cuak masuk dalam kereta. Lepas tuh apa lagi, gang-gang technician aku ni keluar and ambush lah gangster yang follow dia tadi.


Memang jadi lauk lah 4 orang gangster tuh. Tak pasal-pasal kena belasah. Lepas kena belasah tuh tanya sape yang hantar diorang. Diorang cakap ada satu lagi pub tak jauh dari pub technician aku ni hantar diorang. Bila dah kena belasah kaw-kaw, diorang kena bawak ke balai. Apa lagi, masuk lokap lah.


Tapi technician aku ni tak nak gaduh-gaduh so dia pun slow talk and gangster tu pun dah tak kacau dia lagi dah. Tokey pub yang hantar gangster tu pun dah jadi member dia dah. Bukan member lah tapi dah okay lah takde nak dengki-dengki lagi.


Satu soalan yang aku tanya kat technician aku ni. Polis tak kacau ke pub dia? Takde ke ambush masuk pub dia? Dia cakap tak mungkin la kan. Tapi so far takde lagi lah polis buat ambush sebab tiap-tiap bulan ada 'hantaran' kat polis. Biasa 'hantaran' dia bagi dalam RM 15000. Wow! Banyak tuuuuu! Kayo den! Hahaha! Tapi dia cakap dia tak bagi kat polis yang datang. Biasanya tiap-tiap bulan dia akan pergi hantar 'hantaran' tu kat Bukit Aman. Sebabnya  semua ni polis Bukit Aman yang control. So kalau nak aman, rajin-rajinlah pergi Bukit Aman. Konklusinya, semua polis takleh nak harap sangat la kalau bab-bab rasuah ni. Takleh pakai semua tuh kalau diorang cakap diorang bersih rasuah. Tipu semata-mata!

Sponsor Links

Learn Photoshop In Just 2 Hours
Master The Basics Of Adobe Photoshop In Under 2 Hours With Easy To Follow Instantly Accessible Online Video Tutorials!
Need to see to believe!
http://www.learnphotoshopnow.com

The CopyCat Cookbooks: Fast Food Recipes
Over 500 Recipes From All Of America's Most Popular Restaurants And Fast Food Chains
Great Sales Page - Great Value - Wide Open Niche!
http://www.fastfoodrecipes.net

Complete Guide To Making Money While You Sleep
330-page EBook (over 115,000 Words)
Absolutely Packed With Info And Ideas On All Aspects Of Making Money While You Sleep!
http://www.money-while-you-sleep.biz/complete-guide.html