Tuesday, July 26, 2011

Penantian Berakhir

Salam semua...

Penantian berakhir? Penantian ape? Cecite... Cecite... Ha ni aku habaq mai sket kat hangpa semua ni... Tetiba keluar loghat Utara lak aku ni... Hahaha... Takde apa-apa pun... Penantian yang dimaksudkan kat sini adalah Internet. Setelah menamatkan zaman pengajian di UiTM Shah Alam selama 4 tahun, 2 tahun setengah dihabiskan masa bersama internet ketika waktu lapang dengan kata lainnya ketika berada di rumah sewa selama 3 tahun. Tamat je pengajian, tak sampai 2 bulan terus dapat kerja. Alhamdulillah...

Tapi bila dah habis belajar ni, semua rakan serumah bawa haluan masing-masing. Tinggal 4 orang je sampai sekarang still lagi tinggal sekali di rumah sewa yang baru. Tu pun sebab lagi 2 orang join lambat kalau tak 2 orang jela. Rakan-rakan lain ada yang dah sampai ke Berneo, ke utara semenanjung, tinggal bersama famili. Sebab tu la kitorang terpaksa pindah rumah sebab tak sanggup nak bayar mahal sewa rumah 2 orang 1 apartment. Pergh... Gile ape... Huhu...

Rumah pertama kitorang pindah ke Pangsapuri Rimba Jaya 2. Ni pun sebab aku dah takde rumah sgt sebab tak prepare awal-awal and tak expect dapat kerja cepat so aku pun menumpang jela kat sini. Duduk sana sebulan, kitorang plan nak pasang internet. Mula asal nye nak pasang Streamyx je, tapi bila dengar je pasal Unifi ni, terus kitorang nak subscribe Unifi. Pergh bila dapat tahu kawasan Rimba Jaya ni ada Unifi, mau tak excited gila kitorang. Terus register tak pikir banyak dah. Tapi malangnya tak dapat. Nak tahu selebihnya baca lah kat sini okay!

Setahun aku kat Rimba Jaya, akhirnya kitorang bersepakat nak pindah cari rumah teres sebab tak tahan dengan keadaan sekeliling rumah flat. Walaupun pada awal nya aku kurang bersetuju nak pindah ke sini, tapi pikir-pikir balik takpe lah pindah jela. Memang susah nak dapat rumah teres sewa RM 1000 sebulan kat Shah Alam ni. Pindah je sini, perkara pertama pikir tak lain tak bukan nombor 1, INTERNET! Tak leh hidup kalau takde internet. Masa kat Rimba Jaya, aku pakai Maxis Broadband je. Bulan pertama pakai okay lah lepas tuh coverage makin teruk sampai tahap aku dah tak tahan sangat aku call customer service dia aku basuh kaw-kaw punye terus ok coverage tak sampai setengah jam. Lepas tu apa lagi, cukup bulan terus aku POTONG! HAHAHA! Okay dah pasal Maxis Broadband. Bincang punya bincang, tengok pro and cons between Streamyx and Unifi, then kitorang decide nak subscribe Unifi. Alasan nya sebab kitorang plan nak amek Streamyx 16 Mbps tp tak digalakkan sebab cabinet dorang jauh and nanti boleh cause connection tak stabil. So sebab tu lah kitorang amek Unifi pakej paling rendah 5 Mbps, 60 Gb quota volume.


Speed? Hmmmmmm.... Okay kot.. Hahaha... Ntah la tadi aku test cam tak stabil... Housemate aku try kat Galaxy Tab die tak stabil... Tengok komen-komen kat Facebook pun tak leh. No komen. Tapi aku try Speed Test die not bad la..... Korang judge lah sendiri. Tengok kat bawah ni.


Sponsor Links

Learn Photoshop In Just 2 Hours
Master The Basics Of Adobe Photoshop In Under 2 Hours With Easy To Follow Instantly Accessible Online Video Tutorials!
Need to see to believe!
http://www.learnphotoshopnow.com

The CopyCat Cookbooks: Fast Food Recipes
Over 500 Recipes From All Of America's Most Popular Restaurants And Fast Food Chains
Great Sales Page - Great Value - Wide Open Niche!
http://www.fastfoodrecipes.net

Complete Guide To Making Money While You Sleep
330-page EBook (over 115,000 Words)
Absolutely Packed With Info And Ideas On All Aspects Of Making Money While You Sleep!
http://www.money-while-you-sleep.biz/complete-guide.html