Sunday, November 14, 2010

Unifi


Apa? Unifi lah! Okay, sebut pasal unifi ni membuatkan darah aku menyirap sikit lah. Sikit je tak banyak okay! Sebenarnya aku dan rakan-rakan serumah aku ingin sangat melanggan unifi dari TM ni. Yela siapa tak nak kan kalau TM offer perkhidmatan internet yang sangat laju kan. Al maklum lah speed yang paling rendah yang TM offer untuk servis unifi ni paling kurang 5Gbps. Mak aih, laju betul! Macam tak percaya je. Sebenarnya unifi ni baru lagi di Malaysia ni dan kawasan yang boleh diakses servis unifi ni hanyalah di kawasan-kawasan bandar Lembah Klang sahaja buat masa ini. Itu pun tidak lagi menyeluruh di semua kawasan Lembah Klang, hanya di kawasan-kawasan tertentu sahaja boleh mendapatkan khidmat ini.

Pangsapuri Rimba Jaya

Okay, nak dijadikan cerita macam ni. Bulan lepas, rakan serumah aku pergi ke Uptown Shah Alam. Dan dalam diorang duk berjalan-jalan kat Uptown tu, diorang ternampak lah satu booth TM yang buka kat depan kat entrance Uptown Shah Alam. Booth ni dikhususkan untuk memperkenalkan unifi kepada masyarakat setempat lah. Kawan aku ni pun tanya itu ini kat ejen TM tu dan memang berminat sangat lah nak langgan unifi ni. So, kawan aku tinggalkan lah contact number dia kat ejen TM tu sebab brader tu cakap dia nak cek liputan @ coverage unifi di kawasan tempat tinggal kitorang dulu. Dua tiga hari selepas tu, ejen ni pun telefon lah kawan aku cakap dekat kawasan rumah aku memang ada coverage unifi. Kawasan Rimba Jaya 1 okay.

Pelan unifi

Dengar je jawapan dari ejen TM tu, apalagi senorok tak ingat lah kitorang. Terus konpem kat brader tu cakap memang nak langgan unifi. Dulu pada mulanya kitorang memang plan nak pindah rumah. Maklum lah rumah yang kitorang tinggal sekarang rumah flat. Kitorang plan nak cari rumah teres. Tapi bila dah TM cakap kawasan Rimba Jaya ni ada unifi, terus tak jadi kitorang nak pindah rumah. Terus je nak stay kat rumah flat ni. Flat pun flat lah, janji ada unifi. Nak akses internet konpem tak kan ada delay. Buffer or streaming? Jangan harap lah. Dengan kelajuan 5 Gbps, guna pulak fiber optik bukan kabel yang biasa pakai untuk streamyx. Memang syok tak ingat lah kalau dapat unifi ni.


Tapi, impian tak menjadi kenyataan. Punah segala impian nak tengok movie online. Nak download movie banyak-banyak. Semalam, 13 Nov 2010, masa yang dijanjikan oleh ejen TM kat Uptown tu. Kontraktor TM akan datang ke rumah kitorang untuk pasang unifi. Apa lagi, seronok melompat-lompat lah kitorang dengar. Akhirnya setelah sebulan menanti, unifi akan dipasang juga di rumah kitorang. Aku pun tak payah lagi pakai Maxis Broadband ni yang kadang-kadang laju dan kadang-kadang nak load page boleh siap buat air milo dulu segelas. Harapan musnah apabila ejen TM sampai rumah kitorang (at first dorang pergi ke blok Rimba Jaya 1 dulu okay!) terus cakap blok ni tak ada coverage unifi. Bukan setakat unifi sahaja, malahan line telefon pun tak ada! Dengan kata lain, apa-apa perkhidmatan internet dari TM (walaupun dial-up!) tak akan dapat masuk blok kitorang! Streamyx pun tak dapat! Argh!!!! Tension nya aku! And F.Y.I blok yang kitorang diami adalah blok Rimba Jaya 2. Blok yang baru siap 4 5 bulan lepas baru orang masuk duduk. Sabar jelah. Nasib baik aku masih lagi ada Maxis Broadband ni. Slow pun slow lah janji boleh akses internet. Tak jadi lah aku nak bagi broadband ni kat adik adik aku. Minta maaf lah ye wahai adikku.

Sponsor Links

Learn Photoshop In Just 2 Hours
Master The Basics Of Adobe Photoshop In Under 2 Hours With Easy To Follow Instantly Accessible Online Video Tutorials!
Need to see to believe!
http://www.learnphotoshopnow.com

The CopyCat Cookbooks: Fast Food Recipes
Over 500 Recipes From All Of America's Most Popular Restaurants And Fast Food Chains
Great Sales Page - Great Value - Wide Open Niche!
http://www.fastfoodrecipes.net

Complete Guide To Making Money While You Sleep
330-page EBook (over 115,000 Words)
Absolutely Packed With Info And Ideas On All Aspects Of Making Money While You Sleep!
http://www.money-while-you-sleep.biz/complete-guide.html