Tuesday, November 30, 2010

Cerita hujung minggu

Salam semua. Entri kali ini aku nak bercerita sedikit pasal kempunan nak tengok wayang. Actually semalam housemate aku ajak tengok wayang ramai-ramai kat TGV Jusco Bukit Raja, Klang.

[Note: Entri kali ini sedikit panjang]

Ahad, 28hb Nov 2010

Al-kisah nya bermula masa kitorang gi breakfast kat Khalifah, Seksyen 7. Tengah duk makan sambil borak-borak tetiba keluar lah cerita pasal Ngangkung. Mula asal nya dorang ni cakap macam main-main je nak tengok so aku pun tak kisah sangat lah. Lepas makan Lan terus balik rumah. Siap-siap nak tunggu awek dia ajak gi kenduri kawan dia kat celah mana ntah aku lupa dah. Klang kot. Tak kisah lah, tak penting pun. Kamal lak pergi masuk UiTM. Lepak kat Kolej Teratai, main internet sambil download movie. Ntah apa movie dia download aku tak ingat dah. Nanti lah aku cek balik ngan dia.

Gambar hiasan

Aku, Amynul and Afu pulak jalan-jalan sekitar Seksyen 7. Banyak pulak orang menjaja bunga-bungaan kat tepi jalan. Al-maklum lah sekarang ni musim konvokesyen UiTM. Ramai lah orang singgah beli bunga nak bagi hadiah pada graduan-graduan UiTM yang berjaya menamatkan pelajaran mereka. Hujung minggu ni giliran kitorang budak-budak engineering konvo. So kitorang pun turut serta lah usha-usha bunga nak bagi kat awek masing-masing. Memang ada yang berkenan di hati nak beli tapi tunggu lah minggu depan. Kalau beli sekarang kang layu pulak bunga tu nanti. Kitorang ronda-ronda untuk survey harga je dulu kali ni. Elok je kitorang nak balik, gerimis pun datang mengundang. Ini bermakna kitorang kena balik cepat-cepat kalau tak nak basah kuyup! Maklum lah kitorang ni tak ada kereta lagi so merempit jelah. Sampai rumah badan letih. Rehat kejap. Baring-baring atas tilam terus lesap. Sedar-sedar dah dekat pukul 4 petang.

Alamak! Terlupa pulak. Aku nak jumpa kawan aku ni. Ada hal penting yang nak diuruskan. Cepat-cepat aku mesej kawan aku. Dah janji nak jumpa pukul 6.30 petang kat Pak Li Kopitiam. Tetiba Lan datang cakap nak tengok wayang. Ceh serius rupanya diorang ni. Takpe lah layan jelah.


Dorang cakap nak tengok pukul 9 malam cerita Ngangkung. Tak clash ngan jadual aku so aku ON jelah nak ikut dorang tengok cerita tu. Tengok iklan macam best cerita ni. Tambah pulak ada pelakon favorite aku, Shaheizy Sam, berlakon. Boleh lah layan cerita ni walaupun aku kurang sikit kalau nak tengok cerita melayu kat wayang ni. Maklum lah, kalau tengok cerita melayu kat wayang ni selalu nya akan mengecewakan. Inilah hakikat dunia perfileman di Malaysia. Bukan tak nak sokong filem-filem tempatan, tapi hakikatnya filem tempatan sendiri tak mampu untuk memikat hati para peminat filem tanah air.

Jam dah hampir 6.30 petang. Kawan aku dah mesej cakap dia dah nak dekat sampai. Aku cepat-cepat siap nak jumpa dia. Urusan yang sememang nya sangat lama aku nanti-nantikan selama ini. Dan akhirnya, hari ini bakal menjadi kenyataan. Sampai kat Pak Li, aku tunggu jap sementara dia sampai. Lebih kurang 5 minit, dia pun sampai. Kelihatan dia membawa "benda" yang diidam-idamkan oleh aku selama ini. Nak tau apa "benda" tu? Okay tunggu kejap. Biar aku habis membebel dulu okay. Dia ajak lepak minum dulu jap kat Pak Li. Aku order air mangga, dia order chocolate blended. Lepak-lepak sambil tengok majalah yang dia bawak. Hati aku amat bergelora tika ini. Perasaan tidak sabar untuk memiliki "benda" ini semakin membuak-buak. Dan seperti yang dijanjikan, "benda" ini telah dilepaskan sepenuhnya kepada aku. Dan "benda" ini sebenarnya adalah... Jeng... Jeng... Jeng

Canon EOS 40D
Tada!! Hah ini lah dia "benda" yang diidam-idamkan oleh aku selama ini. Akhirnya dapat jugak aku milikinya. Hehehe. Pakej yang ditawarkan oleh kawan aku ni termasuklah body, kit lens 18 - 55 mm, strap kulit, 1 bateri, charger, USB cable, TV cable, CD driver and DIGIeye tripod 1335 mm. Dengan kata lainnya full set lah. Cuma flash-light je takde. Harga? Tak nak lah aku nyatakan kat sini. Cukup lah aku cakap 4 angka je. Hehe. Dan aku amatlah tidak sabar untuk memulakan aksi "tembak-menembak" untuk yang pertama kalinya. Selesai urusan jual-beli, masing-masing pulang ke rumah memandangkan hari sudah semakin lewat.

7.50 p.m. Aku sampai rumah. Afu orang pertama yang nampak aku bawa DSLR ini. Apa lagi, terus serbu lah dia nak tengok. Haha. Hari dah makin lewat. Aku pass set DSLR aku kat Afu. Solat Maghrib and then sambung balik tengok DSLR baru aku ni. Amynul and Lan dah pergi JJ Bukit Raja. Dorang nak jalan-jalan cuci mata dulu kat sana. Afu dah suruh dorang awal-awal belikan tiket tapi dorang tak nak. Nak beratur beli sekali kata dorang. Selesai solat Isya', aku, Afu and Kamal pun gerak pergi JJ Bukit Raja yang jaraknya tak sampai 5 minit naik motor. Dengan kata lainnya kitorang bertiga gamble lah pergi ni. Kalau ada tiket dapat lah kitorang tengok cerita tu. Dan dengan keterujaan aku yang teramat sangat ni, aku pun bawak sekali DSLR aku ni. Sampai sana dalam 8.40 malam. Jumpa Amynul and Lan kat kaunter. Pergh! Tak nak ramai pulak yang beratur malam ni. Perasaan bimbang dah mula meresap dalam jiwa. Kitorang tetap beratur mengharapkan tiket masih lagi ada. Dan pada masa yang sama, Amynul and Lan masih lagi terkejut dengan gajet yang aku bawak ni. Masih lagi tidak percaya! Hahaha.

Amynul and Lan
Sempat lagi snap masa tengah beratur nak beli tiket. Punya lah lama aku tak jejak kaki kat JJ Bukit Raja ni sampai tak tahu ada renovation sikit dekat panggung wayang ni. Kaunter dah berubah, tak ada LCD screen yang memaparkan jadual tayangan disebabkan oleh renovation ini lah. So kitorang memang tak tahu berapa lagi kekosongan untuk cerita yang Ngangkung jam 9 malam. Semakin dekat dengan kaunter, tetiba Kamal bersuara. Tiket 9 malam dah habis! Hah inilah padahnya bila datang panggung wayang weekend setengah jam sebelum tayangan. Memang dah agak. Perasaan kecewa mulai terasa. Tapi terubat disebabkan aku bawak DSLR ni. Nasib baik, kalau tak memang balik terus lah. Huhu

Disebabkan kekecewaan itu, maka kitorang berlima berjalan sekitar JJ ni. Pusing sana, pusing sini. Masuk kedai itu, masuk kedai ini. Sambil-sambil berjalan ke sana ke mari, tangan aku dengan gatalnya "menembak" ke sana sini. Hehe. Dan hasil "pemburuan" pada malam itu di JJ Bukit Raja ni boleh lah kalau nak tengok. Hasil dari tangan seorang beginner. Gambar ni aku upload yang web size je sebab broadband yang aku pakai ni sangat lah lembab malam ni.

Maxis Broadband
Antara hasil "buruan" di sekitar JJ Bukit Raja:

Pasangan Amynul and Lan

Dari kiri: Kamal, Afu, Amynul, Lan

Amynul

Memikirkan back-up plan setelah tiket Ngangkung sold-out

Request dari Afu suruh snap gambar kuda ni

Apa ntah yang difikirkan oleh Afu ni

Pasu bermata-air. Pandai je aku bagi nama. Hahaha

Puncak poko Krismas. Menarik pulak gambar ni :)

Phone strap

Sexy Girl

Amynul bajet macho!

Ntah aku pun tak tau pe benda ni

Mata masuk habuk!

Tank Korea Utara nak tembak Korea Selatan!

The late MJ

Khusyuk dengan item di S&J

Control macho siot!

Lan tengah tilik CD Rock Kapak

Konon baca majalah

Mencari sushi!

Muka frust sebab sushi sangat mahal di sini okay!

Kamal dengan aksi "peace!"

Jam Casio tak silap aku

Lan nak sangat amek gambar jam merah tu!

Setelah penat berjalan, Kamal pulak ajak makan. Kamal ni aku tak tahu lah perut dia ni ada apa. Baru je belasah nasi kandar Hakim pukul 7 petang tadi dah lapar balik. Ada jin ke apa lah dalam perut dia ni. Katanya dia pernah kena gastrik and sejak dari hari tu dia cepat lapar. Dia ajak makan McDonald tapi semua orang tak nak. Amynul and Lan still lagi nak berjalan-jalan kat JJ tu. Nak cari barang Amynul cakap. So aku, Afu and Kamal balik dulu. Destinasi seterusnya ke Restoran Amin Thai kat Seksyen 7. Dan sesi "tembak-menembak" diteruskan pula di Restoran Amin Thai. Tapi aksi kat sini tak banyak. Hasil yang diperolehi tidaklah sebanyak aksi di JJ tadi. Disebabkan semua kelaparan, maka aksi lebih banyak dihabiskan untuk melahap. Hahaha.

Pilih menu untuk disantap

Kamal sangat haus!

Kamal dengan muka kelaparan

Menu sup sayur

Zoom sikit sup ni. Oh! Rasanya kurang garam

Brader ni cakap boleh buat saving 4 angka sehari. Betol ke??

Afu terpengaruh dengan brader kat atas tuh!

Dan begitu lah berakhirnya cerita malam hujung minggu dengan kekecewaan sebab tak dapat tengok wayang. So moral of the story, kalau rasa nak tengok wayang tu jangan lah datang kurang setengah jam dari waktu tayangan. Kalau pun nak datang lewat, book lah dulu tiket sebelum datang. Apa guna teknologi kalau tidak dimanfaatkan kan. And kalau ada kawan yang pergi awal, ringan-ringankan lah tulang anda untuk tolong belikan dulu tiket. Kalau tak, kempunan lah jawabnya bila tiket dah SOLD OUT!

Sponsor Links

Learn Photoshop In Just 2 Hours
Master The Basics Of Adobe Photoshop In Under 2 Hours With Easy To Follow Instantly Accessible Online Video Tutorials!
Need to see to believe!
http://www.learnphotoshopnow.com

The CopyCat Cookbooks: Fast Food Recipes
Over 500 Recipes From All Of America's Most Popular Restaurants And Fast Food Chains
Great Sales Page - Great Value - Wide Open Niche!
http://www.fastfoodrecipes.net

Complete Guide To Making Money While You Sleep
330-page EBook (over 115,000 Words)
Absolutely Packed With Info And Ideas On All Aspects Of Making Money While You Sleep!
http://www.money-while-you-sleep.biz/complete-guide.html